Close

Spackling – både kreativt och superviktigt

Spackling är en materialsport – så är det! Du måste ha rätt material och rätt verktyg för att ditt projekt ska bli lyckat.

Vi som arbetar med rådgivning kring måleri, skulle kunna skriva en hel bok om material- och verktygsval vid spackling. Men om man ska sammanfatta det, så gäller det att ha rätt produkter till just din typ av arbete. Att ha ergonomiska spacklar som är välskötta, inarbetade och korrekta för arbetet, är lika viktigt som hammaren är för snickaren. För att inte jobba på fel sätt med fel saker – fråga hellre en gång för mycket – det kan spara dig en hel del tid och arbete.

Spackling då och nu

En stor utveckling de sista åren är appliceringen av spacklet. Att spruta upp spacklet hörde ju bara till de stora ”betongbyggena” förr. Nu sprutar man upp spacklet på mindre byggen och projekt – för att inte tala om rullspacklet. Jag är fostrad med ”som man spacklar får man slipa”, vilket kanske inte gäller lika mycket idag – tack vare den fantastiska utvecklingen av väggslipning. En stor skillnad de sista 10-15 åren är också arkitekturen. Idag är det mycket mer ljusinsläpp, både längs tak och väggar. Även ytfinishen har förändrats från ljusa, brokiga, ibland strukturerade tapeter till matta, släta väggar. Därför kan det vara läge att offerera en tredje finspackling, till och med på gips.

Kreativ spackling

Rundade dörrsmygar, fasade kanter, mer levande ytor – det går att vara hur kreativ som helst med spackling. Du kan rulla upp det och borsta. Blött eller torrt. Välj det som skapar bäst effekt för ditt resultat. Och vill du ha inspiration och rådgivning – tveka inte att ta kontakt med din rådgivare på Alcro Parti. Vi har produkter och metoder för alla typer av jobb – och vi finns där för dig och dina projekt.